Élelmiszeripar

Az Elmo-Rietschle rendelkezik minden ISO és HACCP tanusítvánnyal, vákuumszivattyúinkat akár rozsdamentes acél házzal is legyártjuk, hogy bírja a folyadékokkal, vegyi anyagokkal való érintkezést.

Sörgyártás

Palackozáskor a sör maradék oxigén tartalmát a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. Ebből a célból a sörfőzdék két különböző módszert alkalmaznak, akár külön-külön, akár kombinálva:

- A palackot átöblítik CO2-vel, ezzel szinte egyidejűleg pedig feltöltik sörrel is. Ez a megoldás meglehetősen sok szén-dioxid felhasználásával jár.

- A palackban vákuumot képeznek, ezzel az oxigén nagy részét már kivezették az üvegből, majd sokkal kevesebb CO2-vel öblítenek.

Kevesebb tömítőfolyadék fogyasztása végett a mi folyadékgyűrűs vákuumszivattyúnk előnyös választás lehet ezen az alkalmazásokba is.

Csokoládé gyártás

A gyártás alkalmával számos esetben alkalmazható vákuum. A termék helyben tartása, áthelyezés (pick and place), légkondicionált levegő elszívása stb. Általában külön helyiségben telepített vákuumrendszerekkel tartják az állandó nyomást.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú

Zöldségtisztítás

Mosás után a zöldségeket levegővel szárítják. Az érzékenyebb kultúrákat csupán sűrített levegővel tisztítják.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú

Kávé pörkölés

A kávészemeket pörkölés közben forgatják, hogy egyenletes legyen a végeredmény.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú

Tejfeldolgozás

Például a joghurttöltő gépeken a fedőt vákuummal fogják meg, választják szét, pozícionálják a feltöltött pohár tetejére.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú – Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Ásványvíz légtelenítése

A természetes forrásokból származó ásványvíz szénsavat, ásványi anyagokat és vasat tartalmaz. A vízben oldott vas a levegővel érintkezve oxidálódik, kellemetlen ízt adva a víznek. Körülbelül 50 mbar nyomáson vonják ki a vasat a vízből, de előbb vákuumra van szükség, hogy a szénsavat kivonjuk, majd vastalanítás után ha buborékos vizet akarunk kapni, visszatöltsük.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú – Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Salátaolajok és -zsírok szagtalanítása

Amennyiben ezek az anyagok hosszú ideig vannak kitéve levegőnek, kellemetlen szaguk és ízük lesz. A további feldolgozás előtt ezeket az oxidációs melléktermékeket el kell távolítani. Ezt úgy érik el, hogy gőzt fecskendeznek be, amely elnyeli a szag és íz részecskéket, majd azt a gőzt kiszívják vákuum segítségével.

Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Szűrőegységek

A szűrőegységeket például folyadékok szűrésére és tisztítására használják. A szűrőmembrán kiválasztása (nano-, ultra-, vagy mikroszűrő) a termékigénytől függ. A keresztáramlású szűrés alkalmával a nyomáskülönbség hatására „préseljük” át a megszűrni kívánt folyadékot a membránon. A membrán által megszűrt részecskéket is vákuum segítségével távolíthatjuk el a szűrőegységből, ezzel javítva a szűrés hatékonyságát.

Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Halak és vízi élőlények oxigénellátása

A víz oxigéntartalmát gázgyűrűs vagy folyadékgyűrűs vákuumszivattyúkkal tudjuk növelni. Több oxigén hatására két vagy akár háromszorosára nőhet a vízben élő populáció egyedszáma. Ebben a folyamatban levegőt szívnak ki a légkörből, és egy bemeneten keresztül a csőszellőztetőbe nyomják. Ezután apró nyílásokon keresztül a vízbe diffundál, és apró buborékokban emelkedik fel a felszínre. Oxigén hatására a halak gyorsabban nőnek, szaporodnak.

Radiális fúvók – Oldalcsatornás vákuumszivattyú – Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Élelmiszer tartósítás

A gyümölcsök, zöldségek és az ezekből származó termékek, mint például a cefre és a püré, hőkezeléssel tartósítható. Ehhez egy kisebb mennyiségű vízre van szükségünk, mely gőzként elpárolog, kivonva a keverékből a levegőt. Ezen folyamatokat az élelmiszeriparban vákuum alatt végzik, a magas termékminőség és az energiahatékonyság érdekében.

Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Gyümölcsfeldolgozó berendezések

A gyümölcsök érésének lassítása érdekében a termékeket ellenőrzött légköri körülmények között tartják, hűtőkamrákban. A hűtőkamrákat a kiürítést követően időszakosan inert gázzal töltik meg, ezzel kivonva az oxigént, ezzel csökkentve a baktériumok fejlődését.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú

Szárított sonka

Ma már ritkán találunk olyan sonkát, melyet eredeti kandallóban szárítanak és füstölnek. Ehelyett a sonkát pácoldatba áztatják, amely gyorsabban és közvetlenebbül hatol be a húsba, miután a levegőt kiszívták a pórusokból.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú – Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú – Körmös vákuumszivattyú

Dohány párásítása

A bálákba csomagolt dohány annyira törékeny, hogy megfelelő párásítás nélkül további feldolgozáskor porrá morzsolódik. Vákuumszivattyúval vonjuk ki a levegőt a bálákból, és gőzzel helyettesítjük, néha aromás anyagokkal kiegészítve.

Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Fejési rendszerek

A fejőrendszerekben használt vákuum a tej szállításán túl egyéb feladatokat is ellát, mint például a fejőkehely tőgybimbóra való pontos felhelyezése. Folyadékgyűrűs és oldalcsatornás szivattyúk olajkenés mentes üzemüknek köszönhetően lehetnek kiváló alternatívák. Oldalcsatornás szivattyúnak vízellátásra sincs szüksége, opcióként frekvenciaváltóval.

Oldalcsatornás vákuumszivattyú – Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú – Forgólapátos vákuumszivattyú – Körmös vákuumszivattyú

Baromfi feldolgozás

Már az élelmiszerek kimérése és adagolása is komoly mennyiségű mellékterméket, hulladékot (folyékony hulladékot, zsírt, apró rostokat) termel, melyet gyorsan és automatikusan el kell távolítani, majd ártalmatlanítani.

Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú – Forgólapátos vákuumszivattyú - Körmös vákuumszivattyú

Hal feldolgozás

Halak belsőségének automatikus kinyerésére általában igen kevés idő áll rendelkezésre, kb. 3 másodperc egy nagyobb feldolgozó üzem esetében. Ez hatalmas feldolgozandó anyagmennyiséget jelent, mely vízből, sós vízből, zsírokból, fehérjékből, különböző maradványokból áll. Egy oldalcsatornás vákuumszivattyú a gépsor mellett segít eljuttatni ezt a nagy mennyiségű hulladékot a megfelelő helyre, ártalmatlanításra.

Tea és fűszerek sterilizálása

A trópusi területekről behozott teát és fűszereket bálákban szállítják, amelyek gyakran tartalmaznak kártevőket, rovarokat, gombákat és baktériumokat, amelyeket el kell pusztítani a további feldolgozás előtt. Ez úgy történik, hogy a bálákat vákuumtartályba helyezik, és elszívkák a levegőt. A bálákat ezután gőzzel, vagy sterilizált gázzal fecskendezik be.

Oldalcsatornás vákuum szivattyú – Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú

Vákuumvágók

A kolbász előállítása során a húskeveréket apró darabokra vágják, és fűszerekkel és egyéb adalékokkal összekeverik. A levegő elszívása az aprítási és keverési folyamatok során segít megelőzni a keverék oxidációját, ami negatív hatással lehet a termék ízére és látványára. A levegőt kb. 100mbar nyomású vákuummal távolítják el. Az alkalmazott szivattyúnak bírnia kell a szennyeződéseket (húsrészecskéket, kivont folyadékokat).

Folyadékgyűrűs vákuumszivattyú – Forgólapátos vákuumszivattyú – Körmös vákuumszivattyú

Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár