Sűrített levegő kompresszor

Csavarkompresszor

Olajos kompresszor

Olajos kompresszor

Olajkenésű kompresszorok, csavarkompresszor

Ezek a kompresszorok a sűrítéshez olajat fecskendeznek a sűrítőfokozatba

Olajmentes kompresszorok

Olajmentes kompresszorok

Tiszta, olajmentes sűrített levegő

Egy- és kétfokozatú modern olajmentes csavarkompresszorok

A csavarkompresszor kifejezetten az ipar kihívásaira fejlesztett kompresszortípus. A technológia majdnem száz éves múltra tekint vissza, a csavarkompresszorok megbízhatóan biztosítják a kis- és nagyméretű üzemek számára a folyamatos, pulzálásmentes, jó minőségű sűrített levegőt. A sűrítő fokozatban a tengelyekre, a forgóalkatrészekre eső mechanikus terhelés alacsonyabb, ezért a dugattyús kompresszorokkal szemben hosszabb élettartamot és magasabb megbízhatóságot lehet elérni. Fedezze fel Ön is a kínálatunkat, és keressen minket bizalommal!

Milyen előnyöket biztosítanak a csavarkompresszorok? 

A kimagasló stabilitás mellett az energiahatékonyság a legjelentősebb előnyük, amely napjainkban fontosabb, mint valaha. A legkisebb és legnagyobb gyártóüzemek egyaránt le szeretnék faragni az energiahasználati költségeket, ehhez pedig gyakran a dugattyús kompresszorok csavarkompresszorokra történő cseréje jelenti a kézenfekvő megoldást.

Azonban a rendkívül alacsony zajkibocsátás és a minimális helyigény, illetve az akár 46 Celsius-fokon is folyamatos, zavartalan működés szintén a leghasznosabb előnyök közé sorolhatók. Olajkenéses csavarkompresszorok esetén az olajelhordás mindössze 3ppm, ami még egy nyomós érvet jelent a dugattyús társaikkal szemben.

Mit érdemes tudni a csavarkompresszorok működéséről? 

Nézzük meg közelebbről is a csavarkompresszorok mögött rejlő technológiát!

A sűrítési technológia a térfogatcsökkentés elve mentén működik, amelyet már közel 100 éve alkalmaznak a kisebb-nagyobb gyártóüzemek. A csavarkompresszor blokkjában két egymással ellentétes irányba forgó csavarelem – azaz rotor - található. A villanymotor egy tengelykapcsolón, vagy ékszíjas hajtáson keresztül forgatja meg a főrotort, amely a mellékrotorral közös forgása során hozza létre a sűrített levegőt.

Csavarkompresszor működése

Léteznek olajbefecskendezéses és olajmentes kompresszorok is. Előbbiek esetében a főrotor hajtja meg a mellékrotort, és folyamatosan érintkeznek egy élszalagon keresztül. A befecskendezett olaj látja el a csavarelemek és a sűrítőfokozat, valamint az érintkező részek kenését, tömítését és hűtését. Utóbbiak esetében pedig nincsen mechanikai érintkezés a csavarelemek között, a fő- és mellékrotor hajtását is a vezérmű látja el, aminek köszönhetően összehangolható a futás, és folyamatosan biztosítható a konstans hézag. A két csavarelem között csupán egy pár századmilliméteres szűk hézag található, amelyet nem szükséges olajjal kenni.

A fő- és mellékrotor egymással ellentétes irányban forog

Forgásuk során a két rotor geometriája által kialakított zárt kamrarészbe terelik a beszívott levegőt. Ezt a csavarmenetek közé bezárt levegőmennyiséget a forgás során folyamatosan egyre kisebb térfogatba szorítják be. Az egyre kisebb térfogatba kényszerített levegőmennyiség nyomása megnövekszik és a sűrített levegő a kimeneten át távozik.  

Csavarkompresszor rotorok

A csavarkompresszorok típusai

Vizsgáljuk meg részletesebben is a két alaptípust:

Olajkenésű csavarkompresszor 

Olajkenéses, olajbefecskendezéses vagy éppen olajos – ezek a kifejezések mind ugyanarra a kompresszorra utalnak. A hivatalos megnevezés az olajkenésű, amely az olaj kompressziós kamrába való fecskendezésére utal. Az olaj három alapvető funkciót is betölt: keni és hűti az érintkező alkatrészeket, valamint tömíti a kompresszorelemek közti hézagokat. A sűrítési folyamat során hőt is elvon, illetve a kompressziós kamra szivárgásának mértékét is minimálisra csökkenti. Az olajkenéses technológia magasabb szintet képvisel a dugattyúsnál, és számtalan iparágban használható.


Olajmentes kompresszor

Olaj nélküli csavarkompresszor 

Az olajmentes csavarkompresszor néven is ismert típus a sűrítési folyamat során nem használ olajat, mivel a fő- és mellékrotor nem érintkezik egymással, a ház és a forgórészek közötti szűk hézagot tömíteni sem kell.

A levegő sűrítése miatt képződő többlethőt ezek a modellek különböző módokon vezetik el. Jellemzően a sűrítőfokozat és a villanymotor köpenyét hűtik víz- vagy olajhűtés segítségével. Az olajmentes csavarkompresszorokat kifejezetten érzékeny ipari feladatok ellátásához alkalmazzák. Népszerű választások az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban, továbbá a gáz- és olajiparban is.


Akár megállás nélkül üzemeltethető a teljes munkanap során 

A munkaciklusok hiányának köszönhetően az olajkenéses csavarkompresszorok a teljes munkanap során szüntelenül használhatók. A folyamatos üzemeltetés pedig nemhogy kárt okozna, hanem még kedvező hatással is bír a rendszerre. Ahol a levegőigény mennyiségének megbecsülése kihívást jelent, ott szintén érdemes a csavarkompresszor mellett letenni a voksot, mivel fordulatszámuk frekvenciaváltó segítségével szabályozható és energiahatékonyan kielégíthető az üzem sűrített levegő igénye.

Tekintse meg csavarkompresszorainkat, illetve kérdezzen szakembereinktől és kérjen ajánlatot bizalommal!

Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár