Hűtve- és adszorpciós szárítók, hálózati szűrők

Sűrített levegő előkészítő

Hűtveszárító

Hűtveszárító

A sűrített levegőt +3℃ harmatpontig szárítják

CompAir és Donaldson hűtveszárító berendezések értékesítése, javítása

Adszorpciós szárító

Adszorpciós szárító

A sűrített levegőt -40℃ harmatpontig szárítják

CompAir és Donaldson hideg- és melegregenerációs adszorpciós szárító értékesítés, javítás

Levegőszűrő

Levegőszűrő

Sűrített levegő hálózati szűrők

A sűrített levegőben található fizikai szennyeződések, részecskék, valamint az olajtartalom csökkentésért felelnek

Kondenzátum kezelés

Kondenzátum kezelés

Kondenzátum leeresztők és olaj-víz szétválasztók

A sűrített levegőből kiválasztott olaj-víz tartalmú kondenzátum kezelésére szolgáló berendezések

A sűrített levegő előkészítése nélkülözhetetlen a megfelelő folyamatbiztonság garantálásához. A sűrített levegő előkészítő rendszereink pontosan ebben segítenek, hiszen a víz, olaj és részecskék nélküli sűrített levegő-ellátás csökkenti a pneumatikus alkatrészek meghibásodásának esélyét. Ennek köszönhetően a komponensek élettartama és állásideje egyaránt növekszik. Ismerje meg Ön is a sűrített levegő előkészítő rendszereinket, és forduljon szakembereinkhez bizalommal!

CompAir levegő előkészítő berendezések

A sűrített levegő előkészítő berendezések feladata és működése

A sűrített levegő előkészítő egységek feladata, hogy kielégítse a felhasználók sűrített levegő minőségre vonatkozó igényeit. A levegő előkészítő berendezések közé tartoznak a szűrők, levegő szárítók, kondenzátum kezelők és nyomásszabályozók, amelyek a pneumatikus berendezéseket a gyártóüzem által előírt minőségű sűrített levegővel látják el.

Levegőszűrő ház metszet

Mit érdemes tudni a sűrített levegő szűrőről? 

A sűrített levegő szűrő egy házból és a benne lévő szűrőbetétből áll, amelyek együttműködve végzik el a kívánt szűrőhatást. A szűrő bemeneti oldalán szilárd részecskével, olajjal szennyezett sűrített levegő érkezik, a kimeneti oldalon pedig a szűrőbetét tulajdonságainak megfelelő tisztább sűrített levegő távozik.

A szűrő által megtisztított levegő minősége a szűrőbetét minőségétől függ. Léteznek olyan szűrőbetétek, amelyek szitaszűrő elven működnek és az a legfontosabb feladatuk, hogy megfogják a jellemzően 1-25 µm méretű szilárd szennyeződéseket. Ezek a részecskék méretükből adódóan fennakadnak a szűrőbetét szálai közötti szűkebb réseken. Ezek a szűrők jelentik az első szűrési lépcsőt a sűrített levegő hálózatban.

A második lépésben minden esetben ún. mikroszűrőt alkalmazunk, amelyek feladata, hogy a sűrített levegőben található olajmennyiséget kiszűrjék, elválasszák. A szűrőbetét elemi szálain az olajmolekulák megtapadnak és a betét külső palástján lecsepeg az olaj. A csészében felhalmozódott olajat, kondenzátumot a kondenzátum leeresztő típusától függően manuálisan vagy automatikusan is el lehet távolítani.


Mi a sűrített levegő szárítók feladata? 

A sűrített levegő szárítók feladata az, hogy lecsökkentsék a sűrített levegő víztartalmát a felhasználó által megkövetelt szintre. Ez kiemelt fontosságú lépés az előkészítés során, mivel a sűrített levegő víztartalma nagyon magas. Például 35 fokos környezeti hőmérséklet esetén 60%-os relatív páratartalmat feltételezve egységnyi környezeti levegő víztartalma 23 gramm köbméterenként. Amikor 7 bar-os túlnyomásra sűrítjük a levegőt, ahhoz gyakorlatilag 8 egységnyi környezeti levegőt kell összesűrítenünk, amely azt jelenti, hogy 8-szoros lesz a sűrített levegő víztartalma. Ebben az esetben a 7 bar(g) nyomású sűrített levegő 184 gramm vízmennyiséget tartalmaz.

A sűrített levegő víztartalmával kapcsolatban az alapvető elvárás az iparban a 5,95 gramm / m3 mennyiség elérése, ami a 3 ℃-os harmatpontnak megfelelő szint. Látható a fenti számokból, hogy ahhoz, hogy az alapvető elvárásokat teljesítsük, ahhoz köbméterenként majdnem 180 gramm vízmennyiséget kell a sűrített levegőből leválasztani. A hűtveszárítók és speciális esetben az adszorpciós szárítók feladata tehát az, hogy ezt a nagy mennyiségű vizet kiválasszák.

Milyen mértékű legyen a sűrített levegő tisztasága? 

A legfontosabb alapelv, hogy a sűrített levegő legalább annyira legyen tiszta, hogy a gyártás üzemzavarok és károk nélkül haladhasson. A sűrített levegő pontosan kifejezett tisztaságát az ISO 8573 szabvány szabályozza, amely konkrét osztályokba sorolja a sűrített levegő tisztaságát. A paramétereket tehát pontosan tisztázni kell, hogy a sűrített levegő-előkészítés megfeleljen a nemzetközi szabványok által előírtaknak, illetve a gyártás energiahatékony legyen a gyártóüzem vagy vállalat számára.

Ismerje meg Ön is a sűrített levegő előkészítő rendszereinket. Kérdéseivel pedig forduljon hozzánk bizalommal, hiszen tapasztalt szakembereinkkel készséggel állunk a rendelkezésére!

Sűrített Levegő minőségi osztályok (ISO 8573-1:2010)

A cégünk által forgalmazott CompAir és Donaldson márkájú levegő előkészítő berendezésekkel a 8573-as szabvány által meghatározott legszigorúbb levegőminőség kategóriákat is el lehet érni, legyen szó akár gyógyszer- vagy élelmiszeripari felhasználásról. Szívesen segítenek szakembereink, amennyiben segítségre szorulnak abban, hogy meghatározzák a technológia működéséhez szükséges és elégséges levegő minőségi szintet. A szabvány három fő csoportra osztja a sűrített levegőt szennyező összetevőket: fizikai szennyeződések, víz-, és olajtartalom. A biztosítandó levegő minőségét a lenti táblázat alapján a három szennyezőhöz tartozó számmal jelöljük: például 1.4.1., ahol első 1-es a megengedett fizikai szennyeződések méretét és a részecskék számát jelöli, a 4-es a 3℃-os harmatponthoz tartozó víztartalmat, míg a második 1-es a megengedett olaj mennyiségét köbméterenként.Sűrített levegő előkészítés


Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár