Kondenzátum kezelés

Kondenzátum kezelés

Olaj-víz tartalmú kondenzátum. 

Olajkenésű kompresszoroknál olaj-víz tartalmú, míg olajmentes gépeknél vízalapú kondenzátum keletkezik a sűrített levegő kezelő berendezéseknél. A kompresszorok utóhűtőin, a ciklonleválasztón, a hűtveszárítón, a szűrőkön és a tartályon nagy mennyiségű kondenzátum keletkezik. A kondenzátum-kezelés első lépése a keletkező kondenzátum elvezetése, ezekben a különböző típusú kondenzátum leeresztő egységek tudnak segíteni. A leeresztett kondenzátumot jellemzően kompresszorházon belül egy kondenzátum-gyűjtő gerincvezetékre vezetjük, amely egy olaj-víz szétválasztó berendezésbe vezeti el a folyadékot. 

Kondenzátum kezelés

Kondenzátum leeresztők.

A kondenzátum leeresztők a működési elvük szerint az alábbi csoportokra oszthatóak:

Úszós leeresztő: a hagyományos úszós technológia képviselője, az összegyűjtött kondenzátumot akkor ereszti le, amikor a kondenzátum szintje olyan magasan van, hogy megemeli az úszót. Előnye, hogy olcsó és egyszerű technológia. Hátránya, hogy elzáródásra hajlamos.

Idővezérelt leeresztő: a beállított időközönként nyit a szelep és a beállított idő alatt lefújja az összegyűlt kondenzátumot. Előnye, hogy olcsó és megbízható technológia. Hátránya, hogy sűrített levegő veszteség is van a lefújáskor.

Szintvezérelt leeresztő: egy kapacitív érzékelő segítségével érzékeli, hogy milyen szinten áll a kondenzátum a leeresztő tartályában. Ha eléri a beállított szintet, akkor úgy ereszti le a kondenzátumot, hogy egy minimális folyadék még maradjon a tartályon belül. Nagy előnye, hogy nincsen sűrített levegő veszteség és megbízható a technológia. Hátránya a magas beszerzési ár.

Kondenzátum kezelés

Olaj-víz szétválasztó berendezés. 

Az olaj-víz szétválasztó a benne összegyűlt kondenzátumot szétválasztja olajra és vízre. A kiválasztott olajat a töltetanyag elnyeli és/vagy az alatta elhelyezett kannába engedi, mely veszélyes hulladékként kezelendő. A megtisztított víz olajtartalma ≤ 20 mg/l, mely a Magyarországon hatályban lévő jogszabály alapján csatornába engedhető.

Működése: 

  1. Az olajos víz a kondenzátumgyűjtő gerincvezeték irányából áthalad a diffúzoron
  2. Az első kamrarészben a többrétegű polipropilén töltet elnyeli az olaj nagyobb részét
  3. A második kamrában aktívszenes töltet található, amely a maradék olajat magához láncolja
  4. A megtisztított víz olajtartalma kisebb, mint 20 mg/l, amely kiengedhető csatornába az európai és magyarországi előírások alapján
Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár