Levegőszűrő

Levegőszűrő

Hálózati szűrők a kompresszorházban. 

A kezdő képen egy kompresszorház sematikus felépítése látható kompresszorral, tartállyal, hűtveszárítóval, amely megfelelő minőségű levegőt biztosít az üzem számára a hálózati szűrők segítségével. A szűrők szerepe az, hogy hatékonyan eltávolítsák a sűrített levegőben lévő szennyeződéseket: fizikai szennyeződések/részecskék, olaj aerosolok, szénhidrogének, szagok és gőzállapotú szennyeződések. 

A szűrők klasszikus sorrendje egy kompresszorházban:

  • Ciklonleválasztó
  • Előszűrő
  • Utószűrő/Mikroszűrő
  • Aktívszenes szűrő / torony
  • Sterilszűrő

Az elő- és utószűrő segítségével már jó minőségű levegőt tud rendszerünk előállítani. Olyan helyekre (gyógyszeripar, élelmiszeripar stb.), ahol kiemelkedő minőségi követelmények vannak, szükséges az aktívszenes szűrő és esetlegesen a sterilszűrő felszerelése. Amennyiben a kompresszorok olajmentesek, akkor az olajtartalom csökkentésére már nem kell külön figyelmet fordítani szűrők segítségével.

Levegőszűrő

Ciklonleválasztó.

A ciklonleválasztók a nagy mennyiségben a sűrített levegőben lévő folyadékállapotú vizet és olajat választják le úgy, hogy a berendezésbe beérkező levegőt kényszerített pályán centrifugálisan megforgatják, aminek hatására a kondenzátum leválasztódik a szűrőház falán. A ciklonleválasztó védi meg a többi finomabb hálózati szűrőt attól, hogy a nagy mennyiségű kondenzátum eltömítse azokat. Jelentős a szerepe a szilárd szennyeződések eltávolításában is.

Szerepe: A folyadék formában lévő kondenzátum (olaj és víz) leválasztása

Részecskeméret: 10 µm


Levegőszűrő

Előszűrő betét. 

Szerepe: Az előszűrő legfontosabb szerepe a hűtveszárító és egyéb berendezések védelme, azáltal, hogy a fizikai szennyeződéseket és az olajtartalom jelentős részét kiszűrjük. Csak erre a feladatra tervezett szitaszűrőket is lehet előszűrőként használni, de gyakran már egy koaleszcens szűrőbetétet helyezünk be az első lépésben a házba, amely jelentősen csökkenti a levegő olajtartalmát is. Ezeket a fajta betéteket adszorpciós szárítók után is javasolt használni, az adszorpciós töltet porának megfogására. 

Olajtartalom: koaleszcens betét 0,03-0,2 mg/Nm3(szita szűrőbetét 1 mg/Nm3)

Részecskeméret: koaleszcens betét 0,1-1 µm (szita szűrőbetét 1-25µm)

Elérhető levegőminőségi osztály: koaleszcens betét 2.x.2 (szita szűrőbetét 3.x.3)

Levegőszűrő

Utószűrő/Mikroszűrő betét. 

Szerepe: A mikroszűrő legfontosabb szerepe, hogy a levegő olajtartalmát minél nagyobb arányban tudjuk leválasztani. Jellemzően a hűtveszárító után telepítve látja el a feladatát. Mélyszűrőként működik, a betét elemi szálain az olajmolekulák megtapadnak és a betét külső palástján lecsepeg az olaj. 

Olajtartalom:  0,01 mg/Nm3

Részecskeméret: 0,01-0,1  µm

Elérhető levegőminőségi osztály: 1.x.1 

Levegőszűrő

Aktívszenes szűrőbetét.

Szerepe: Az aktívszenes szűrőbetét egy adszorpciós elven működő szűrő, amely célja főként az olajgőzök, valamint a különböző szénhidrogének szagának/ízének az eltüntetése. Az adszorpciós működési elv miatt nem keletkezik kondenzátum, így a szűrőház alá nem szükséges kondenzátum leeresztő telepítése. Jellemzően élelmiszeripari, gyógyszeripari alkalmazásokhoz használt.

Olajtartalom: 0,003 mg/Nm3

Elérhető levegőminőségi osztály: jobb, mint 1.x.1 

Levegőszűrő

Steril szűrők.

Szerepe: A steril szűrők kifejezetten az élelmiszeripari alkalmazásokhoz lettek kifejlesztve. A sűrített levegőben lévő mikroorganizmusokat (baktériumok és vírusok) távolítják el. A szűrőbetétek teljesítménye validálva van, minden egyes gyártósorról lejött betét átmegy az előírt minőségellenőrzési lépéseken. Ezek a fajta szűrők vagy egy autoklávban vagy gőz segítségével sterilizálhatóak adott használati idő után és 150 alkalommal újra elvégezhető a sterilizálási ciklus rajtuk. 


Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár