Forgólapátos kompresszor

Forgólapátos kompresszor elvi működés

Forgólapátos kompresszor működése 

A sűrítőfokozaton belül a lapátok a centrifugális erő hatására a belső palástra nyomódnak és ezzel adott térfogatú levegőt zárnak be egy-egy cellába. Olajat fecskendezünk be a lapátokra, amelynek köszönhetően egy vékony olajfilm jön létre a lapátok és a belső palást között, biztosítva, hogy ne legyen direkt fizikai érintkezés közöttük. Az olaj végzi tehát a kenést, a tömítést és a kompresszor hűtését is. A excentrikus tengely elhelyezésnek köszönhetően a bezárt levegőtérfogat többszörösére csökken, ezáltal sűrített levegőt létrehozva.

A forgólapátos kompresszorok nagy előnye, hogy alacsony fordulatszámon (1500 1/min) üzemelnek, ezáltal a csapágyak és a forgórészek meg vannak kímélve, hosszabb az élettartamuk. A kis fordulatszámnak köszönhetően az elektromos energia igény alacsonyabb a csavarkompresszorokhoz képest.

Forgólapátos kompresszor opciók

Fordulatszám szabályzós modellek és egyéb opciók. A Wittig és a Hydrovane berendezéseknél számos opció elérhető, amely segítségével testre szabhatjuk a gépünket: tartályra szerelt modellek hűtveszárítóval; sűrített levegő utóhűtő; vízhűtéses kivitel; zajcsillapító burkolat; gépcsoportvezérlésre alkalmas kompresszor vezérlés; gyárilag beépített ciklonleválasztó és szűrősor vagy hőhasznosító hőcserélő.

Forgólapátos kompresszor megbízhatóság

Megbízhatóság és alacsony javítási igény. A kis fordulatszámnak (1450-1750 1/min) és az axiális erőhatások hiányának köszönhetően a forgórészek és a lapátozás élettartama nagyon magas, a sűrítőfokozat nagyfelújítás nélkül 80.000 - 100.000 üzemórát tud minden gond nélkül üzemelni. A karbantartáskor cserélendő anyagok: olaj, levegő- és olajszűrő, szeparátor.

Forgólapátos kompresszor üzemeltetési költség

Nagyon alacsony költségek az élettartam során. A forgólapátos technológia miatt nagyon kevés veszteség van a fokozaton belül, ez az alacsony fordulatszámmal párosulva kis villamos teljesítményt fog igényelni. Ezzel párhuzamosan a kevés várható meghibásodásnak, az olcsó karbantartási anyagoknak köszönhető, hogy a kompresszor teljes életút (TCO) költsége relatív alacsony. 

Hydrovane forgólapátos ipari kompresszor

Hydrovane forgólapátos kompresszor 

A Hydrovane az Egyesült Királyságban található Redditch-ben fejleszti és gyártja a kompresszorait. A gyártó ipari felhasználásra gyártja kiemelkedő minőségű kompresszorait, amelyek 10 bar-os nyomásig tudják sűríteni a levegőt. A modellek széles köre elérhető különféle konstrukcióban: 

  • 1,1 - 45 kW villamos teljesítmény, kisebb modellek akár 1 fázisú betáppal
  • fix fordulatszámú vagy fordulatszám szabályzós
  • tartályra szerelt modellek, opcionálisan hűtveszárítóval és szűrőkkel
  • vertikális vagy horizontálisan elhelyezett konstrukció
  • zajcsillapító burkolattal vagy anélkül
Wittig forgólapátos ipari kompresszor

Wittig forgólapátos kompresszor

Az 1885-ben Németországban alapított Wittig 1908-ban szabadalmaztatta elsőként a csúszólapátos kompresszor technológiát. Azóta folyamatosan fejleszti a termékportfóliót, a gyár központja a németországi Schopfheim. 

  • 2-10 bar közötti sűrített levegő nyomás
  • kifejezetten nagyipari felhasználásra szánt, 30 kW-tól 2x315 kW villamos teljesítményig
  • fix fordulatszámú vagy fordulatszám szabályzós kivitel
  • kompakt, zajcsillapító burkolattal ellátott modellek is
  • opcionális vízhűtés, vagy beépített hővisszanyerő hőcserélő
Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár