Nitrogén előállítása sűrített levegőből

Nitrogén generátorok

Membrán nitrogén generátor

Kis helyigényű, egyszerű berendezés

A legköltséghatékonyabb helyi nitrogén generátor technológia

Nitrogén előállítása saját felhasználásra a meglévő erőforrások használatával.

A nitrogén egy semleges gáz, amelyet gyakran alkalmaznak ipari alkalmazásokban annak érdekében, hogy javítsák egy termék minőségét és ahol az oxigén esetleg káros hatással lehet egy technológiai folyamatra. A hagyományos módszer az, hogy az üzem megvásárolja külső beszállítótól a folyadék- vagy palackozott állapotban lévő nitrogént. Ennek a módszernek a hátránya az, hogy a megvásárolt nitrogén rejtett költségeket tartalmaz: bérleti-, újratöltési-, szállítási-, környezeti díjak és egyéb adminisztrációból fakadó költségek.

Van lehetőség arra, hogy ezeket a költségeket meg tudjuk spórolni, azáltal, hogy a meglévő kompresszorházba olyan nitrogén termelő berendezést vásárolunk, amely költséghatékonyan, a már meglévő energiaforrásokat kihasználva tudja kiszolgálni a megfelelő minőségben a teljes üzem nitrogén igényét.

Az alábbi képen látjuk egy ilyen kompresszorház felépítését, amelyen kékkel a sűrített levegős rendszer, zölddel a nitrogén rendszer van elkülönítve. Az alábbi képen látjuk egy ilyen kompresszorház felépítését, amelyen kékkel a sűrített levegős rendszer, zölddel a nitrogén rendszer van elkülönítve. 

Nitrogén generátorok

Nitrogén generátor rendszer javasolt berendezései sorrendben:

 • Kompresszor
 • Hűtveszárító (minimum követelmény +3 Celsius fokos harmatpont) vagy adszorpciós szárító
 • Porszűrő - Mikroszűrő
 • Aktívszenes torony
 • Sűrített levegő tartály
 • Nitrogén generátor
 • Nitrogén puffer tartály
 • Porszűrő

Nitrogén generátorok

A nitrogén generátor működése.

A levegő 78% nitrogént és 21% oxigént tartalmaz, 1%-nyi egyéb gáz mellett. A nitrogén generátor töltetanyaga a kisebb méretű oxigén molekulákat csapdába ejti, ahogyan áthalad rajta a sűrített környezeti levegő, míg a nagyobb méretű nitrogén molekulák át tudnak haladni ezen.

A működést tekintve ezek a generátorok hasonlóak egy adszorpciós szárítóhoz. Két tartályrész van a berendezésen belül, az egyik folyamatosan nitrogént állít elő, míg a másik regenerálódik. A regeneráció során azt az oxigént, amit a korábbi fázis során gyűjtött a generátor, leválasztjuk a töltetanyagról és lepufogjuk a környezetbe. Ezt a lépést segíti az, hogy a frissen regenerált nitrogén egy részét expandáljuk a tölteten és ezáltal gyorsítjuk a töltet tisztítását. Amikor észleli a berendezés, hogy az előállított nitrogén tisztasága romlana, akkor megtörténik a tartálycsere: a frissen regenerált töltet kezdi a nitrogén előállítását, míg az elhasznált töltet felkészül a megújulásra.

Az N2 gáz a töltet tetején befordul egy nitrogén puffertartályba egy szűrőn keresztül, mielőtt visszatérne a nitrogén generátor egységbe, ahol a berendezés ellenőrzi az előállított nitrogén tisztaságát és beállítja a megfelelő térfogatáramot.

Nitrogén generátorok

Előnyök:

 • A beruházás megtérülési ideje jellemzően rövidebb, mint 24 hónap.
 • Az energiatakarékos működés során a nitrogén generátor lecsökkenti az energiafogyasztást olyan időszakokban, amikor az üzem nitrogén igénye alacsony
 • A CompAir nitrogén generátorai moduláris felépítésűek, ha növekszik az üzem nitrogén igénye, akkor könnyen megnövelhető a berendezés mérete
 • Kis helyen telepíthető, jellemzően a kompresszorházba. Nincsen szükség arra, hogy nyomás alatti tartályokat kelljen kezelni és tárolni
 • Csökkenti az üzem környezeti lábnyomát, mivel a gázt nem kell közúton szállítani

Nitrogén generátorok
Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés