Olajos vagy olajmentes kompresszor

Olajos vagy olajmentes kompresszor - ezekre érdemes figyelni

Legyen szó ipari felhasználásról vagy egyéb munkákról, egy igazán jó minőségű kompresszor nagyszerű szolgálatot tehet számunkra, vásárlás előtt viszont több szempontot is figyelembe kell vennünk. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett jobb előre tisztában lenni, milyen méretű és teljesítményű eszközt akarunk beszerezni, de a felhasználási módból fakadóan a működési elv is a fontosabb aspektusok közé tartozik. Az olajkenéses és az olajmentes kompresszorok ugyanis elég sok dologban eltérnek egymástól, akárcsak a dugattyús és a csavarkompresszorok. Az alábbiakban éppen ezért segítünk tanácsokkal hasznos információkkal szolgálni a legideálisabb termék kiválasztásához.

Mit érdemes tudni a kompresszorokról?

A kompresszorok sűrített levegőt képesek előállítani, miután a berendezések a beszívott levegőt sűrítik össze a működési elv függvényében különböző módokon, ennek köszönhetően pedig számos területen felgyorsíthatják a munkát. Alkalmazzák például az autóiparban, a nehéziparban, de az élelmiszeriparban és az egészségügyben is.

Az alkalmazásuk előtt azonban jobb képben lenni, hiszen a kompresszoroknak több típusa is van. Nézzük meg, melyek a leggyakrabban használt típusok. 

Olajos vagy olajmentes dugattyús kompresszor

A dugattyús kompresszorokat egy villanymotor hajtja, amely jellemzően már részét képezi a berendezésnek. Előfordulhat, hogy ékszíjjal kapcsolódik hozzá, belül pedig egy vagy esetleg két dugattyú segítségével történik meg a levegő összesűrítése. A hűtésért és a fém alkatrészek épségéért egy speciális kompresszor olaj felel. Barkácsoláshoz az egyik legjobb választás, főleg a kedvező karbantartási költségek miatt. Létezik olajkenésű és olajmentes kivitel is. A dugattyús kompresszorok hátránya, hogy túl tudnak melegedni, így folyamatos üzemet nem lehet velük hosszútávon biztosítani.

Olajos vagy olajmentes csavarkompresszor

A csavarkompresszor esetében is igaz az, hogy olajmentes és olajkenésű kivitel közül is választhatunk. A csavarkompresszorokat szintén villanymotor hajtja ékszíj vagy direkt hajtás segítségével, belül viszont az egymással szemben forgó, aszimmetrikus profilú orsók sűrítik össze a levegőt. A csavarkompresszorok jóval nagyobb teljesítményre képesek, így ipari területen alkalmazzák őket gyakrabban. Előnyei közé tartozik többek között a megbízhatóság, a hosszabb élettartam, a halk és energiahatékony működés. 

Olajos vagy olajmentes kompresszorok

Manapság már egyre ritkábban alkalmazzák az egyszerű felépítésű csúszólapátos kompresszorokat, de találkozhatunk még az egészségügyben használt spirálkompresszorokkal, valamint a főként nagyipari célokra használt turbókompresszorokkal is. A csúszólapátos modellek jellemzően olajkenésűek, míg a spirál- és turbókompresszorok olajmentes kompresszorok. 

Az olajos vagy olajmentes kompresszor a jobb választás?

Már szóba ejtettük, hogy kialakítás, működés szerint többféle kompresszor típus elérhető a piacon. Egy további szempont szerint is lehet a kompresszorokat csoportosítani: a sűrítőtérbe juttatunk-e be az alkatrészek kenése érdekében olajat vagy sem? Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt, de jó döntést csak akkor tudunk hozni a vásárlásunk során, ha képben vagyunk az előnyeikkel, hátrányaikkal, illetve tudjuk, milyen területeken érdemes alkalmazni őket. 

Olajos kompresszorok

Az olajos megoldás a hagyományosabb, szélesebb körben elterjedt, főként annak köszönhetően, hogy számtalan esetben felhasználható, nemcsak speciális körülmények között. Az olajos kompresszorokban az alkatrészek megfelelő működéséhez szükséges kenésért, továbbá a hűtésért is az olaj felel. A forgó alkatrészek közötti hézagokat az olaj tölti ki, tehát azért is felel, hogy a sűrített levegő előállításhoz szükséges tömítést biztosítsa.

Előnyük, hogy megbízhatóak, megfelelő karbantartás mellett hosszú ideig teljesítménycsökkenés nélkül üzemeltethetőek és az ilyen modellek beszerzési ára alacsonyabb, mint hasonló teljesítményű olajmentes társaiké. Hátrányuk, hogy az olaj minőségét és az olajszűrőt rendszeresen ellenőriznünk kell annak érdekében, hogy hosszú élettartamot biztosítsunk a berendezésnek. Az olajcsere általában 2000-4000-8000 üzemóránként ajánlott az olaj minőségétől függően. 

Olaj vagy olajmentes kompresszor

Olaj nélküli kompresszorok 

Hasonlóan működnek az olajos verziókhoz, de jelentős különbség, hogy nincs szükség olaj használatára a kenés és a hűtés során. Sok helyen csak száraz kompresszorként hivatkoznak ezekre az eszközökre, miután nem fecskendeznek olajat a sűrítőtérbe. Ezekben a kompresszorokban speciális anyagokból előállított tömítéseket használnak.

Működés közben a berendezés a levegőt az első sűrítőfokozatba szívja be, majd  nagyjából 2,5 bar üzemi nyomásra sűríti. Ezt követően a levegő egy köztes hűtőbe megy, hogy lehűtse a több, mint 100 fokos közeget, ahonnan a második sűrítőfokozatba kerül. Némi olaj persze így is van a kompresszorban, ám ez a sűrített levegővel sosem érintkezik, mivel a kompressziós kamra végig olajmentes marad, olajat egyedül a hajtómű kenéséhez használunk.

Az ilyen kompresszorokat akkor érdemes választanunk, amikor kifejezetten fontos a levegőminőség és előírás az üzem számára a teljesen olajmentes sűrített levegő. Előnyös tulajdonságuk a tisztább levegő előállítása mellett a környezetkímélőbb technológia, a költséghatékony karbantartás. Hátrányuk azonban, hogy jellemzően magasabb zajszint mellett működnek, valamint magasabb a berendezések beszerzési költsége.

A két kompresszor közötti legfőbb különbségek

Az olajos és az olajmentes kompresszorok között természetesen az jelenti a legnagyobb különbséget, hogy a sűrítőtérbe fecskendezünk-e be direkt módon olajat vagy sem. Ahogyan arról fentebb már szó esett róla, mindegyik változat rendelkezik pozitív és negatív jellemzőkkel, és a felhasználási területek is mások.

Az olajmentes kompresszorokat jellemzően csak olyan iparágak használják, ahol alapkövetelmény az olajmentes levegő, mint például élelmiszeripar, mikroelektronika, gyógyszergyártás vagy a gyógyászat. Az olajmentes technológia kezdeti költsége nagy, mivel a beszerzési ár jóval magasabb, viszont a karbantartásának költsége kedvezőbb az olajos kompresszorhoz képest.

A karbantartási igényük különböző, ugyanis jellemzően gyakrabban kell karbantartani az olajbefecskendezéses kompresszorokat és kiemelt figyelmet kell fordítani a befecskendezett olaj minőségének ellenőrzésére.

Mindezeken túl a zajszintjük tekintetében is fellelhető némi differencia, mivel bizonyos olajmentes kompresszorok jóval magasabb zajszinten üzemelnek mint olajbefecskendezéses társaik. Azt a tényt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az olaj nélküli kompresszorok környezetre gyakorolt hatása jóval kedvezőbb.

Olajos vagy olajmentes kompresszor

Hogyan válasszunk a kompresszorok között?

Kompresszor vásárlásakor több szempontot érdemes figyelembe vennünk, de ha a számunkra megfelelő kompresszor típust ki is választottuk, akkor is el kell döntenünk, hogy az olajkenéses vagy olajmentes eszköz mellett tesszük le a voksot. Ahogyan arról már szót ejtettünk, nem mindegy, hogy milyen jellegű ipari munkához használnánk, illetve milyen ágazatban működünk.

Ha a kompresszorokat a lehető legtisztább sűrített levegőt előállítására kell alkalmaznunk, akkor olyan kompresszor lehet a jó választás, amely nem fecskendez olajat a sűrítőfokozatba. A gyógyszeripar, a vegyipar, az élelmiszerek és az italok gyártása során, az elektronikai eszközök gyártásánál az olajmentesség jellemzően elvárás.

Az alapvető ipari sűrített levegő ellátásra az olajos kompresszorok megfelelőek, még úgy is, ha több karbantartásra van szükségük. Nagyon megbízhatóan működnek, beszerzési áruk alacsony, és megfelelő szűréstechnikával és szárítóval kiegészítve ezekkel a berendezésekkel is kiváló minőségű levegőt lehet előállítani.

 A szempontok viszont nem merülnek ki ennyiben. Tudnunk kell, milyen nyomású sűrített levegőre van szükség, ezen a nyomáson mekkora a levegőigény, mekkora költségvetéssel rendelkezünk a karbantartáshoz vagy mennyire számít a zajszint.

A szakértelem aranyat érhet 

A fentiekből egyértelmű, hogy rengeteg tényezőt kell szem előtt tartani, mielőtt új kompresszort vásárolnánk. Ha nem lennénk biztosak a döntésünkben, akkor érdemes olyan céghez fordulni, ahol szakszerű segítséget kaphatunk. Ilyen az IMEX Szerviztechnika Kft. is, ahol a cég munkatársai mindennap arra törekszenek, hogy a legjobb műszaki megoldásokat kínálják partnereik számára. Az olajos és az olajmentes kompresszorok terén széles termékválasztékkal rendelkeznek, miközben jelentős szakmai tudással, rugalmassággal és megbízhatósággal rendelkeznek. Az IMEX Szerviztechnika Kft. ráadásul teljeskörű szolgáltatást nyújt, hiszen az eszközök értékesítésével, szervizelésével, telepítésével és méréstechnikával is foglalkozik, de a használt gépek bérlésére is lehetőséget biztosítanak. 

Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár