Csavarkompresszor működése

Talán kevesen gondolunk bele, de a csavarkompresszorok hihetetlenül fontos eszközei az ipari termelésnek. Akárcsak a dugattyús kompresszorok, úgy ezek is a sűrített levegő előállítására valók, ám megjelenésüket tekintve sokfélék lehetnek, függően attól, milyen területen van rájuk szükség és milyen követelményeket támasztanak velük szemben. Az általuk előállított sűrített levegőt alkalmazhatjuk ugyanis ipari gépekben a termelés támogatására, de példaként meg lehet említeni, hogy nagyon gyakran sűrített levegő segítségével hozzák létre az iparban használt vákuumot is. A jó néhány előnyös tulajdonsággal rendelkező csavarkompresszoroknak két fő csoportja létezik, az olajmentes és az olajbefecskendezéses, így cikkünkben ezekre is kitérünk, de a technológiai részletek mellett adunk néhány tanácsot is, hogy biztosan jó döntést hozzunk a kiválasztási folyamat során. 

Csavarkompresszor működése

Mit érdemes tudni a csavarkompresszorról? 

Mi a csavarkompresszor funkciója?

Legyen szó nagyobb vagy kisebb üzemekről, egyik helyen sem ismeretlen a csavarkompresszor fogalma, mivel ezek megbízható módon biztosítják a jó minőségű és pulzálásmentes sűrített levegőt. Azok, akik otthonukban szívesen barkácsolnak, szintén tudják, hogy a kompresszorok elképesztően hasznosak tudnak lenni, köszönhetően annak, hogy rengeteg helyzetben felgyorsíthatják a munkát. Ez pedig sokszorosan igaz ipari körülmények között. 

Meglepőnek tűnhet, de a térfogatcsökkentés elve mentén működő sűrítési technológiát az 1930-as években fejlesztették ki, vagyis már majdnem száz esztendeje alkalmazzák azt a gyártóüzemek.

Egy csavarkompresszor működése nem túl bonyolult: a berendezés összesűríti a beszívott levegőt az egymással szemben forgó, aszimmetrikus profilú orsók segítségével, majd visszajuttatja azt. Rengeteg helyen alkalmazhatók, olyan területeken is, amelyekre elsőre talán nem is gondolnánk. Gyakorlatilag nincsen olyan ipari termelő üzem ma Magyarországon, amely ne használna valamilyen célra csavarkompresszort és sűrített levegőt. Például automata gyártósorok pneumatikus munkahengereit sűrített levegővel tudjuk mozgatni, de a légszerszámok működtetésénél is kiváló szolgálatot tehet ez a fajta segédenergia.

Olajkenésű csavarkompresszor működése

A csavarkompresszor előnyei

Bár a dugattyús kompresszorokat is sok helyen használják, a csavarkompresszorok rengeteg olyan előnnyel rendelkeznek, amiért érdemes elgondolkodni a megvásárlásukon. Előbbiekkel szemben például megbízhatóbbak és hosszabb élettartammal rendelkeznek, ami főként annak köszönhető, hogy a forgóalkatrészekre és a tengelyekre jutó mechanikus terhelés alacsonyabb a sűrítő fokozatban, valamint a hosszabb távú hőterhelést is jobban bírják.

Szintén fontos előny, hogy méretükből fakadóan praktikusabbak, jócskán halkabbak, akár érzékenyebb sűrített levegős felhasználásra is alkalmasak lehetnek, modern szabályozótechnikával és vezérléstechnikával rendelkeznek. Még 46 Celsius fokon is folyamatosan és zavartalanul tudnak működni, miközben energiahatékonyak maradnak. Fontos információ, hogy 5 és 14 bar közötti nyomásnál dolgoznak a leggazdaságosabban.

A kisebb energiafelhasználás a jövőre nézve a nagyobb üzemeknek is jó alternatívát adhat a dugattyús változatok lecserélésekor, ami pedig ugyancsak előnyt jelenthet, hogy az olajelhordás mértéke is jóval alacsonyabb, mindössze 3ppm, ha esetleg az olajkenéses csavarkompresszort választanánk.

A csavarkompresszorok működése

Ahhoz, hogy igazán meglássuk ezeknek az eszközöknek az értékét, valamint biztosan jó döntést hozzunk a vásárlás során, jobb tisztában lenni az alapokkal, így az alábbiakban elmagyarázzuk, miként is működnek a csavarkompresszorok.

Működési elv

Ahogyan arról már fentebb is szó esett, a csavarkompresszorokban kettő darab aszimmetrikus profilú orsó helyezkedik el. Belül két egymással szemben forgó orsó formájú rotor dolgozik, a gép által beszívott levegő pedig a fogak közé préselődik annak köszönhetően, hogy működés közben a rotorok közötti tér a hossztengelynek megfelelő irányba csökken. A rotorok által bezárt tér csökkenésének köszönhetően sűrítjük a levegőt. Ez tehát az alapelv, azonban a csavarkompresszorok esetében két típust kell megkülönböztetnünk, az olajkenéses és az olajmentes berendezéseket, amelyek működései eltérnek egymástól.

Olajkenéses csavarkompresszor

Ennél a változatnál már az elnevezés is elég beszédes, hiszen arra utal, hogy pontosan milyen funkciót tölt be az olaj a működés tekintetében. Itt az orsók között meglévő réseket az olajfilm tölti ki, ami a hűtésért és a kenésért is felel. Működés közben az erőátvitelről egy ékszíj vagy egy tengelykapcsoló, míg a meghajtásról egy villanymotor gondoskodik. A beszívott levegő a levegőszűrőn és a szívószelepen keresztül kerül be a sűrítőtérbe, ahol az orsók profiljai között alakul ki a sűrítés.

Itt válik viszont fontossá a szeparátor szeparációs szűrő. A kenéshez használt olaj elkeveredik a levegővel, ám a szeparátor szűrő szétválasztja, így a levegő a sűrített levegő hálózat felé továbbítódik, az olaj pedig egy olajtartályba kerül be, majd utóbbi újra belép a kompresszor egységbe. Ha esetleg az olaj felmelegedne, akkor a termosztát szelepen és az olajhűtőn át fog bekerülni az olajtartályba, a folyamat pedig pontosan addig tart, amíg a nyomáskapcsoló le nem állítja a berendezést. Ez egy előre megadott értéknél, az esetek többségében 8, esetleg 10 bar nyomásnál történik meg. Ezt követően jön az üresjárati futás, általában 3 bar belső nyomásértéken a zárt szívószelep segítségével és amint a tartálynyomás a visszakapcsolási érték alá kerül, újra beindul a sűrítés a szívószelep nyitásával. Ennek a változatnak nagy előnye, hogy akár egy teljes munkanapon át gond nélkül üzemeltethető.

Olaj nélküli csavarkompresszor

Az olajmentes csavarkompresszorok esetében a sűrítési folyamat során nincsen szükség olaj felhasználására, mivel a levegő sűrítéséhez szükséges rotorok közötti megfelelő szintű tömítést máshogy érjük el. Ezáltal megkülönböztethetünk két újabb kategóriát: a szárazon futó, illetőleg vízbefecskendezéses olajmentes kompresszorokét. Az előbbi változatnál olyan szűkre állítják be a rotorok közötti hézagot, hogy ne legyen szükség tömítőfolyadékra, így azok szárazon is képesek működni olajszennyezés nélkül, míg utóbbinál a rotorokra fecskendezett víz végzi a tömítést és felel a sűrített levegő előállításért.

Fontos azonban tudni, hogy az olaj nélküli csavarkompresszorokat főként speciális körülmények között szokták használni. Vannak ugyanis olyan iparágak, ahol kifejezetten fontos, hogy olajmentesek legyenek, így például a textilipar, a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, de még a mikroelektronikai ipar is idetartozik. Az említett csavarkompresszorok az ISO 8573-1 (2010) szabványnak megfelelően 100 százalékig biztosítják az olajtól mentes sűrített levegőt, de az előnyök közé tartozik még az is, hogy nem szennyezik a környezetet, az olajkenéses gyártmányokhoz képest jóval kisebb karbantartási igényekkel rendelkeznek, valamint hosszabb élettartammal számolhatunk.

Csavarkompresszor működése

Csavarkompresszor kiválasztásának szempontjai

A csavarkompresszor működése tehát már ismert, a megfelelő eszköz kiválasztása viszont alapos megfontolást igényel. Ahogyan arról már szó esett, ezek az eszközök rengeteg előnnyel rendelkeznek, de nem mindegy, milyen célra vásárolunk kompresszort. Néhány dolgot ezért mindenképpen figyelembe kell vennünk.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy olajkenéses, avagy az olaj használatát mellőző berendezésre van szükségünk, de szintén lényeges a munkafolyamatokhoz szükséges sűrített levegő mennyisége, a kompresszorok mérete, teljesítményük, hatékonyságuk és hordozhatóságuk, akárcsak az, hogy fix vagy változó fordulatszámú csavarkompresszorban gondolkodunk.

A fordulatszám azért is fontos, mert a fix esetében a motor folyamatosan azonos fordulatszámon működik a terhelt és üresjárati üzem során, a változónál viszont egy fordulatszám-szabályzó vezérli a villanymotor fordulatszámát. Az állandóval főként azok járhatnak jól, akik olcsóbb beruházást terveznek és konstans az üzem által kívánt sűrített levegő mennyiség, a változóval viszont a levegőellátás folyamatosan a felhasználás helyén szükséges levegőmennyiséghez igazodik, ezzel kevesebb energiát fogyasztva és alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményezve.

Segítség a legjobb döntéshez

Vásárláskor a dugattyús kompresszorokkal is lehet jó döntést hozni az egyszerű kialakításuknak köszönhetően, ám a csavarkompresszorok technológiája jóval kiforrottabb, akár jelentős ipari igényeket is képesek kiszolgálni. Ahhoz azonban, hogy megtérüljön a befektetésünk, érdemes minden lényeges szempontot figyelembe venni a vásárlás előtt, amihez könnyen kaphatunk szakszerű segítséget.

Az IMEX Szerviztechnika Kft. széles termékválasztékkal rendelkezik, munkatársaik pedig a kompresszorok értékesítése és bérbeadása mellett a berendezések javításával, üzemóra szerinti karbantartásával, telepítésükkel és méréstechnikával is foglalkoznak. Ha tehát jelentős szakmai tudásra lenne szükség, de eközben fontos a megbízhatóság és rugalmasság, akkor az IMEX Szerviztechnika Kft. lesz a megoldás.

Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár