Blog

Megoldások kompresszorok hulladékhőjének visszanyerésére

A sűrített levegő a víz, gáz és elektromos áram mellett gyakorlatilag minden ipari létesítményben jelenlevő energiaforrás, amelyet jellemzően a helyszínen állítanak elő kompresszorok segítségével. Becslések alapján az iparban felhasznált elektromos áram 10 %-át a sűrített levegő előállítására és a hozzá kapcsolódó rendszer üzemeltetésére használják fel. Hiába beszélünk hatalmas mennyiségű energiáról, általánosságban elmondható, hogy az üzemek nem szentelnek elég figyelmet arra, hogy csökkentsék a sűrített levegő előállításra szánt rezsiköltséget. Pedig már jól kialakult gyakorlatok vannak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet a befektetett energia mennyiségét csökkenteni, vagy egy részét hasznosítani. Cikksorozatunk első részében a hőhasznosítással foglalkozunk.

Magyarországon jellemzően olajbefecskendezéses csavarkompresszorokat használunk az ipari sűrített levegő előállításra, a kompresszor működtetéséhez szükséges elektromos áram 95%-a hővé alakul, ami egyszerű termodinamikai számításokkal is igazolható. A levegő sűrítésekor keletkező hőmennyiséget a kompresszor a környezetbe továbbítja meleg levegőként, vagy sugárzó hőként. Ez fölöslegesen elvesztegetett energia.Megoldások kompresszorok hulladékhőjének visszanyerésére

A legegyszerűbb hőhasznosítási lehetőség az, hogyha a hűtőn felmelegített környezeti levegőt nem kifújjuk közvetlenül a szabadba, hanem termosztáttal vezérelt zsalurendszerrel felszerelt légcsatornán keresztül be tudjuk fújni az üzem fűtendő helyiségeibe. Ezzel nagyon egyszerűen csökkenthető a téli időszakban fűtésre fordított földgáz vagy elektromos áram mennyisége.

A másik megoldásnál a felmelegedett olajat egy nagy hatékonyságú forrasztott lemezes olaj-víz hőcserélőre irányítva a hőmennyiséget át tudjuk adni vízközegnek. Az ilyen módon felmelegített vizet pedig több módon is tudjuk hasznosítani. Például egy újabb hőcserélőn keresztül felmelegíthetjük az üzem meleg víz körét, amelyet fűtési vagy használati melegvíz (fürdési melegvíz) célokra tud a partnerünk használni. Ezen kívül nagyon gyakori, hogy az ipari technológiai folyamatok első lépcsőjében előmelegítésre használjuk ezt a hőmennyiséget.Megoldások kompresszorok hulladékhőjének visszanyerésére

Az Imex Szerviztechnika Kft. tapasztalatai alapján az mondható el, hogy a befektetett elektromos energia 80 %-a hasznosítható olajbefecskendezéses kompresszorok esetén. A megtérülési időt ki tudjuk számítani azzal a módszerrel, hogy a hasznosított hőmennyiség mennyivel csökkenti az üzem fűtésszámláját, azáltal, hogy kevesebb földgázt vagy elektromos áramot kell felhasználni. Konkrét példát véve: egyik partnerünknél egy új 110 kW-os teljesítményű, hőhasznosítóval felszerelt csavarkompresszor esetén a teljes beruházási összeg a kompresszor megvételével együtt megtérül 1 év 8 hónap alatt. Természetesen egy ilyen számítás sok paraméter függvénye, de jellemzően 1-3 éven belül megtérülő beruházások ezek. Ha pedig egy, már meglévő kompresszorba történő utólagos hővisszanyerő rendszer beépítést végzünk, akkor hónapok alatt megtérülő befektetésről van szó.

A költségcsökkentésen kívül pedig nagyon fontos hangsúlyozni, hogy egy-egy üzem jelentősen tudja csökkenteni az ökológiai lábnyomát egy ilyen beruházással. A társadalom számára kiemelten fontos ügy lett a környezetvédelem és egy ilyen beruházás sokat tud lendíteni egy-egy vállalat megítélésén.

Back to Top
Bezár
Close
Ajánlatkérés
Pályázat Bezár